Hoe werkt het verkoopproces?

Artikel over de werking van het verkoopproces en de verschillende statussen

Railey Vrouwe avatar
Geschreven door Railey Vrouwe
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Proces voor verkopers

Het proces voor verkopers is verdeeld in verschillende stappen. Dit artikel zal stap voor stap uitleggen hoe het proces vanaf de status concept tot aan de status gesloten of geannuleerd verloopt.

Bij ieder voertuigdossier staat een (blauwe) actieknop. Als je hier op klikt kun je per status zien welke acties je kunt doen en wat voor actie er vereist is om uit te voeren om het voertuig naar de volgende status te zetten.

Concept

Na het opvoeren van een voertuig staat het dossier op de status concept. Tijdens deze status is het voertuig nog niet zichtbaar voor de CarCollect community. Je kunt het voertuigdossier bewerken via de (blauwe) actieknop. Hier kun je alle benodigde informatie toevoegen en aanvullen waar nodig. Als alle vereiste, met een * gemarkeerde, velden zijn ingevuld kan het voertuigdossier compleet gemeld worden.

Bieden (Algemeen aanbod en Remarketing aanbod)

Als het voertuigdossier compleet gemeld is staat het dossier op de status bieden. Vanaf dit moment kan het voertuig biedingen ontvangen. Hiernaast is het ook mogelijk om handelsrelaties uit te nodigen om te bieden op het voertuig. Wanneer de deal met de klant tot stand is gekomen kan je het voertuig markeren als ingeruild via de (blauwe) actieknop.

Let op!

Bij het opvoeren van een voertuig op het Buy-Now aanbod gaat het dossier door naar de status gunnen wanneer hij compleet gemeld is.

Gunnen

Wanneer er is aangegeven dat het voertuig is ingeruild gaat het voertuigdossier naar de status gunnen. Hier kun je het voertuig gunnen aan een bieder via de (blauwe) actieknop.

Binnenmelden

Als het voertuig gegund is aan een bieder gaat het dossier naar de status binnenmelden. Wanneer de klant het voertuig ingeleverd heeft kan dit via de (blauwe) actieknop aangegeven worden.

Factureren

Wanneer het voertuig binnengemeld is gaat het voertuigdossier naar de status factureren. Controleer of het tijdelijk documentnummer (TDN) is geüpload.

Als dit nog niet gedaan is kun je het TDN apart uploaden via de (blauwe) actieknop onder 'voertuigdata wijzigen'. Wanneer het TDN toegevoegd is kan de factuur apart geüpload worden.

Betalen

Wanneer het factuur geüpload is in het voertuigdossier gaat het dossier naar de status betalen. Het is nu aan de koper van het voertuig om de betaling te voldoen. Als de betaling is ontvangen kan dit aangegeven worden via de (blauwe) actieknop.

Vrijwaren

Als de betaling is bevestigd in het voertuigdossier gaat het dossier naar de status vrijwaren. De koper kan nu door middel van het tijdelijk documentnummer (TDN) die eerder is geüpload het voertuig vrijwaren. Het is aan de koper om de vrijwaring in het voertuigdossier te uploaden.

Transporteren

Als het voertuig gevrijwaard is gaat het dossier naar de status transporteren. De koper kan op deze status het voertuig transporteren. Het transport kan hij inplannen via de (blauwe) actieknop of hij kan het voertuig zelf ophalen. Als het voertuig getransporteerd is kan dit aangegeven worden via de (blauwe) actieknop.

Gesloten

Als het voertuig getransporteerd is gaat het dossier naar de status gesloten.

Geannuleerd

Hier staan de voertuigen die geannuleerd zijn.